Bomen in Utrecht worden steeds jonger. Dat is slecht voor het klimaat

Grote volwassen bomen zorgen voor veel schaduw en verkoeling, maar nemen bovendien veel meer CO2 op dan jonge boompjes.

Utrecht doet aan greenwashing!
125 grote gezonde bomen op de Europalaan dreigen te worden gekapt!

‘Een grote boom heeft ongeveer evenveel koelend vermogen als 10 airco’s. Elk van deze bomen is evenveel waard als 30 bomen die nieuw worden aangeplant’ staat er in de Bouwenvelop Ivoordreef (p. 67)

Hoewel de gemeente Utrecht beweert doordrongen te zijn van het belang van het behoud van grote volwassen bomen worden er jaarlijks ca. 600 grote gezonde bomen gekapt en vervangen door kleine sprietjes.

Om de kap van 600 grote volwassen bomen te compenseren werden er in Utrecht 900 jonge boompjes geplant. Vaak niet meer dan struiken of zelfs niet meer dan klimop. Het gevolg is dat onze bomen steeds jonger worden, dus minder schaduw geven en minder CO2 opnemen.

Het aantal bomen in Utrecht blijft bovendien ver achter bij het groeiend aantal woningen. Utrecht wil in 2040 60.000 extra woningen. Maar ondanks alle vrome beloften wordt het aantal bomen niet uitgebreid. Dat zouden er ook 60.000 extra zijn, maar niemand weet waar die moeten staan en er wordt ook geen geld voor uitgetrokken.*

Utrecht is dus slecht bezig. Utrecht is slecht voor het klimaat en slecht voor de bomen en dus ook slecht voor vogels, insecten en alles wat in en rond de bomen leeft.

* https://www.utrechtsebomenstichting.nl/gemeente-zegt-60-000-bomen-te-willen-planten-maar-weet-niet-waar/